Zašto smo se odlučili na preuređenje apartmana i otkud naziv “Bianca Lavanda”?

Doznajte kako smo se odlučili na preuređenje i za nagradu dobili komentar gostiju kojem se ni u snu nismo nadali.

kuhinja-prije

Kuhinja – stara

Apartman u prizemlju počeli smo iznajmljivati slučajno, kako to najčešće biva kod nas. U početku je to bila samo soba s kupaonicom, pa smo napravili mini kuhinju. Bio je to udoban smještaj, jednostavan i nepretenciozan. Služio je svrsi no…imao je jednu veliku prednost, ali ujedno i manu.

Zašto Bianca?

Kako se nalazi u prizemlju temperatura je uvijek ugodna. Nikada prevruće, niti za ljetne žega, a sve bez umjetne klimatizacije. No, što zbog položaja, nespretnog rasporeda prostorija i odabira namještaja, a što zbog vanjske nadstrešnice i guste loze – bio je ujedno i jako mračan.

Iz zezancije smo ga zvali ‘Bianca’, jer je bio sve samo ne bijel. Prije bi se reklo da je bilo mračno k’o u rogu. Neki gosti su ga baš zato voljeli, jer je nudio tako željeno osvježenje nakon cjelodnevnog prženja na suncu. Svejedno, željeli smo to promijeniti.

Zašto Lavanda?

Krenuti nije bilo lako – bio je to sukob generacija! Mlađi i razmažemi koji bi samo rušili i bacali protiv starih koji bi skupljali i čuvali sve, od igle do lokomotive. No, šalu na stranu, nakon dugo promišljanja i taktičkih pregovora sa starijom generacijom u našoj obitelji napokon smo se uspjeli dogovoriti i krenuli u tako željeni makeover. Bianca je to zaslužila!

kupaonica-prije

Kupaonica – stara

Znali smo što nam smeta: previše vrata, previše raznih ‘stilova’, previše zidova i premalo prostora i svjetla. Imali smo jasan cilj:  Bianca će biti otvoren prostor, bez suvišnih vrata i ‘ćoškova’, svjetao, moderan, ali ne modernistički sterilan nego sa stilom i dušom. Biti će pretežno bijela sa posebno odabranim detaljima u boji lavande, biljke koja raste i u našem vrtu.

Prvo što smo napravili je srušili sve suvišne pregradne zidove i proširili prostor za kuhinju (zvuči jednostavnije nego što je uistinu bilo, tome su prethodili maratonski pregovori !). Između kuhinje i spavaćeg dijela također smo maknuli zid i ostavili samo pregradu.  Odlučili smo se za kombinaciju boja – bijelo (i to puno bijelog) i ljubičasto (poput lavande).

Kuhinju smo odlučili potpuno preurediti, sve iz početka, od zamisli u glavi, pa nacrta na papiru sve do do odabira majstora koji će napraviti što smo zamislili. Proširili smo kuhinju, a kupaonicu preselili na drugu stranu prostorije. Riješili smo se starog namještaja i kuhinjskih elemenata. Nismo željeli kompromise, poput rasparenih komada namještaja, koji jest da ne pašu baš najbolje, ali su vječni i mogu poslužiti još generacijama. Nee! Bianca mora zasjati punim sjajem.

kuhinja-poslije

Kuhinja – nova

Odabrali smo podne pločice i to puno tamnije nego li smo planirali. Zapele su nam za oko odmah po ulasku u salon.  Malo nas je bilo strah jer je to bila velika promjena i neobičan izbor. Ali bila je to ljubav na prvi pogled i odlučile smo riskirati. Poslije je išlo lako, keramika i pločice za kupaonicu, walk-in vrata za tuš kabinu ….Poslužili smo se i Ikeom, pa smo tako naručili online ormarić za kupaonicu, kuhinjsku napu, sudoper, mješalice, luster, jednosjed na razvlačenje, šank stolice, posteljinu pa čak i podmetače za tanjure.

Drveni strop smo obojili u bijelo, vješalo za kapute u boju lavande, zamijenili lustere i zastore. Promijenili smo i stolariju (novi prozori, bijeli naravno), stavili novu nadstrešnicu (prozirnu), maknuli divlju lozu koja je bila previše za održavanje… bilo je tu puno ‘bits and pieces’ – nemoguće sve nabrojati.

Što kažu gosti?

Nakon uspješno obavljenog posla, Bianca Lavanda je primila prve goste u novom ruhu u ljetu 2013. Još ima sitnica koje želimo ili planiramo mijenjati, ali zbog ograničenja budžeta ili nedostatka vremena moramo odgoditi za neku drugu fazu. Na našu veliku radost svi su gosti bili jako zadovoljni. Naročito nas vesele komentari onih koji nas godinama posjećuju i sa velikim zanimanjem prate i komentiraju uočene promjene.

kupaonica-poslije

Nova kupaonica i ‘walk in shower’

Međutim, dva komentara su nam se posebno urezala u pamćanje. Prvi gosti u ‘novom’ apartmanu bili su mladi talijanski par. Nakon nekoliko dana došli su nas pitati savjet. Tražili su da im kažemo gdje smo nabavili kuhalo za vodu? Pretražili su cijeli grad uzduž i poprijeko, sve trgovine u centru i van grada i nikako da ga pronađu. Jako im se svidjelo keramičko električno kuhalo koje smo (na njihovu žalost) kupili online u hrvatskom web shopu, a ne u lokalnom dućanu. Nas je posebno razveselilo što im se toliko svidjelo, jer je upravo to bio jedan od onih ‘posebno odabranih detalja’ koje smo tražili. Znači, primjetili su!

Drugi gosti bili su prošli tjedan. Prije odlaska došli su se pozdraviti i zahvaliti na predivnom odmoru. Gospođa je bila jako zadovoljna, pogotovo uređenjem i bojama koje su kako ona kaže ‘njene najdrže’. Međutim, suprug ima primjedbu i jednu stvar bi mijenjao. Osjetljiv je na svjetlost i teško zaspi. Iako postoje tamni zastori u sobi, svjetlost  koja dopire iz kuhinje ometa mu san. Nismo u kuhinju stavili tamne zastore, jer za njih nikada nije bilo potrebe!

Ono što nisu znali je da na kraju svake sezone imamo običaj napraviti check-listu i popis stvari koje bi bilo dobro promijeniti. Na popisu za slijedeću godinu već su bili upisani i tamni rolo zastori za kuhinju, jer naša ‘Bianca’ definitivno više nije mračno mjesto u prizemlju. Da nam netko ranije rekao da će i to biti moguće, ne bi mu vjerovali! Komentar nam je bio samo dodatna potvrda da smo na pravom putu.

Postoji li Lavanda Bianca?

Nakon što je Bianca postala Lavanda Bianca, jednom prilikom smo i proguglali taj naziv. Zanimalo nas je postoji li možda bijela lavanda? Na naše veliko iznenađenje pronašli smo mnoštvo fotografija. Slijedeće je da nabavimo i biljku. Ljubičastu lavandu već imamo u vrtu, a bijela bi savršeno zaokružila cijelu priču!

Što smo naučili u našem malom DIY makeover projektu?

IMG_3794

Gorenje design by Karim Rashid

  • Krenite s nacrtom prije svega. Ima puno online alata koji vam mogu pri tome pomoći. Biti će vam lakše razgovarati s majstorima, dobavljačima, a i mogućnost nesporazuma je puno manja.
  • Ako preuređujete mali prostor nađite majstora koji će vam raditi po mjeri. Teško ćete naći gotovo rješenje koje savršeno odgovara prostoru, pa čak i u Ikei.
  • Puno toga možete brže i jednostavnije proučiti ili kupiti online. To je pogotovo korisno nama koji živimo na otoku. Mi smo koristili ElgradIverpan, Ikeu, Emmezetu… i puno drugih web shopova.
  • Koliko god mislili da svi sve znamo – ne znamo! Nismo dizajneri! Zato, igrajte na sigurno. Odaberite 2-3 boje i toga se nastojite pridržavati. Kad se zanesete, prisjetite se koje ste boje odabrali u početku i preispitajte odluku.
  • Tamne pločice ne smanjuju prostor. Prostor smanjuje višak stvari, zidova, namještaja.
  • Ako se na prvu zaljubite u nešto što ste uočili u dućanu, obično to bude i ono što ćete kupiti. Uštedili bi si puno vremena potrošenog na  bespotrebno razgledavanje cjelokupnog asortimana.
  • Ne razbacujte se s novcem, trošite odmjereno. Ipak, dajte si malo oduška i odaberite poseban detalj koji će dati ‘ono nešto’, ‘eye-catching’! To ne mora biti ništa grandiozno. Mi smo odabrali kuhalo za vodu – Gorenje designed by Karim Rashid

FOTOGALERIJA: Lavanda Bianca makeover

12 item(s)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.