Jedna sasvim (ne)obična priča

Imate neiskorištenu šupu, podrum ili neku drugu prostoriju? Imamo zanimljiv prijedlog kako ju iskoristiti!

Mali Lošinj davnih 50 ih godina. Kuće na Malinu (ispod borova na brežuljku) tek se planiraju graditi.

Mali Lošinj davnih 50ih godina Kuće na Malinu (ispod borova na brežuljku) tek se planiraju graditi.

Mladi bračni par davne je 1968. godine odlučio započeti zajednički život u Hrvatskoj. On – rođeni Slavonac odrastao u Rijeci i Zagrebu, a ona Finkinja iz mjesta Kajaani, gradića udaljenog svega 300-ak kilometara od sjeverne polarnice, odabrali su otok Lošinj. No, ovo što slijedi nije ljubavna priča, nego priča o ljubavi prema sauni.

Naši roditelji, mladi bračni par iz početka ove priče, živjeli su u malom stanu u centru Malog Lošinja i odlučili izgraditi vlastiti dom. Kako to već biva, početak novog života bio je skroman, a izgradnja kuće je potrajala. Kad je kuća konačno bila pod krovom, ali još uvijek daleko od useljivosti odlučili su urediti barem jednu prostoriju koju bi mogli povremeno koristiti. Bila je to sauna!

IMG_1669

Ok, osnovno je riješeno. Jedino, nedostaje ključan element – peć!

Dobro je poznato, Finac bez saune ne može. Ono što je manje poznato je da sauna nije nikakav luksuz. Sauna je način života, osnova higijene i zdravlja, mjesto za opuštanje i druženje. Sve što je potrebno je manja prostorija i priključak za vodu.

Prva sauna na Lošinju

Prva sauna u našoj kući bila je ujedno i prva sauna na otoku Lošinju (koliko je nama poznato). Ono po čemu je možda i danas drugačija od ostalih je da ima peć na drva. Iz nekog razloga, u našim krajevima uobičajene su saune sa električnom peći. Pretpostavljamo da su praktičnije i jednostavnije za izgradnju. No, nama to jednostavno nije to. Miris drva, pucketanje vatre i živi plamen stvaraju jedan sasvim drugačiji ugođaj.

Ta prva sauna bila je u funkciji punih 40 godina! Kad smo odlučili renovirati apartman Lavanda i proširiti kuhinju, morali smo ‘žrtvovati’ jednu prostoriju i tako izgubili saunu. Kako mi bez saune ipak ne bi mogli, napravili smo novu, manju saunu u apartmanu Limun.

Kao i u svemu, tako i toj odluci prethodili su ‘maratonski pregovori’. Također, stara peć već je bila na izdisaju i trebalo je nabaviti novu. I tu smo se zapetljali.

IMG_1668

Sve je spremno. Nedostaju jedino šibice!

Renovirali bi, ali otkud krenuti?

Shvatili smo odmah da peć nećemo tako lako pronaći u nekoj hrvatskoj trgovini. Električnih peći za saunu ima i jako su skupe. Nama je trebala peć na drva, a toga nije bilo. Bacili smo se na surfanje bespućima Interneta.

Pronašli smo zgodnu stranicu Sauna Online Shop. Zvučalo je predobro da bi bilo istina – imaju sve za saunu, ali baš sve što možete zamisliti! Naručuje se online, dostava je po pristupačnoj cijeni, čak iz Estonije u Hrvatsku. Odlučili smo riskirati. Nije bilo druge opcije.

Odabrali smo peć, nekoliko sitnica i izvršili narudžbu online. Rečeno nam je da se čeka više od mjesec dana jer trenutno na skladištu nemaju traženi model. Nema problema, mislimo si, radovi su još u tijeku i nije žurba, samo da stigne.

Iznenađenje, i to kakvo iznenađenje!

Nakon nešto više od tjedan dana, sestra dobiva poziv od dostavne službe. Stigla je neka pošiljka. Sestra, misleći da je neka druga sitnica u pitanju, kaže: „Nema problema, na poslu sam, ali možete predati paket i tu kod mene na šalteru, ako vam je tako zgodnije“. Zbunjeni dostavljač muca: „Ali, gospođo to je nešto veliko, kao neka kocka, i neko …neko…. kamenje(?) i još nešto, izgleda kao, zapravo je… DRVA! Da, gospođo, tu su nekakve cjepanice. Stvarno je, ne znam jeste li to naručili ili je neka greška u pitanju…“ Očito je bilo da je dostavljač mislio kako smo žrtve ‘naručili mobitel-dobili ciglu’ online prevare. Nije niti nama bilo baš jasno, jer ‘čeka se mjesec dana’, a nije prošlo niti tjedan, i kakva su to sad drva??

IMG_1671

Jednu vreću smo potrošili. Ostale su još dvije. Estonska drva su zakon!

Kad smo došli kući imali smo što i vidjeti. Stigla je peć, nova – savršena, sa staklenim prozorčićem kakav smo oduvijek željeli, komplet novog granitnog kamenja, par dekorativnih sitnica i (pazi sad ovo!) tri vreće uredno nacijepanih estonskih drva!! Da, kao extra dodatak dobili smo cjepanice! Sjetili smo se doduše, da je pisalo na web stranicama nešto u stilu – ‘za veće narudžbe poklanjamo cjepanice’. Ali, da će za istu cijenu slati i u daleku Hrvatsku – nije nam bilo niti na kraj pameti!!

Što reći, našem oduševljenju nije bilo kraja. Kakva brza i profesionalna usluga! To još nismo doživjeli. Zato, kad god nas netko pita savjet u vezi uređenja saune uvijek toplo preporučamo Sauna Inter. U šali znamo reći, slijedeće zime i drva za ogrijev naručujemo iz Estonije. Jeftinije je, brže i urednije – drva su već nacijepana i spakirana u vreće!

A za sve one koji žele isprobati saunu u ugodnoj atmosferi vlastitog doma, preporučamo naš apartman Limun.

Savjetujemo:

  • Ne znate što je sauna, kako se koristi, kakve sve saune postoje ? Sve što vas zanima o finskoj sauni možete pronaći na stranicama visitfinland.com
  • Nažalost, neupućeni imaju iskrivljeno mišljenje o sauni, a neki idu toliko daleko da ju povezuju sa seksom. No, upravo je suprotno! Originalna, prava finska sauna obiteljski je ritual. Saunu koriste svi članovi obitelji, od najmlađih pa do najstarijih. 10 dobrih savjeta i pravila ponašanja pročitajte na: 10 sauna tips for beginners
  • Imate neiskorištenu šupu, podrum ili neku drugu prostoriju u koju možete uvesti priključak za vodu i struju. Imamo prijedlog za vas – zašto ju ne bi preuredili u saunu?
  • Što god vam treba za saunu, jednostavno možete naručiti online na stranicama Sauna Inter.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.