TOP 3 vansezonske aktivnosti (drugi dio)

U djetinjstvu ste obožavali seriju Flipper ili, ako ste mlađi, film Free Willy? Dupini su vaša omiljena životinja? Čuli ste za lošinjske dupine i želite doznati više? Ako tražite fizički manje zahtjevnu aktivnost i nešto više vezano uz more imamo prijedlog za vas.

Nema vam druge nego uputiti se do Velog Lošinja. Tamo se nalazi jedan mali istraživački centar, simpatični i ljubazni volonteri i puno zanimljivosti o morskom svijetu koji nas okružuje. Nije daleko, jedinstveni doživljaj je zajamčen, a fizički napor minimalan!

Volonterka

U potrazi za dupinima
(foto A.T.)

Susret s dupinima – istina ili mit?

Moram vam se izjadati. Muku mučim sa dupinima. Rođena otočanka koja je jedini bliski susret sa dupinima imala u Lovranu! Jednostavno, izbjegavaju me. Svi koje znam susreću ih redovito, kako mještani, tako i naši gosti. U svako doba godine, na raznim stranama Lošinja, uz obalu, na moru… Puni dojmova vraćaju se sa izleta, ozareni i sretni što su imali tu sreću vidjeti ih izbliza, a u meni kuha! Zašto se to samo meni događa, zašto????

Prilika koja se ne propušta  – Plavi svijet poziva na izlet!

Institut Plavi svijet organizirao je ‘dane otvorenih vrata‘. Suradnike i zainteresirane mještane pozvali su na izlet, odnosno pobliže upoznavanje sa radom volontera i sudjelovanje u njihovom redovitom ‘pregledu terena’.

Istraživači svaki dan, kada to vremenske prilike dozvoljavaju, obilaze gliserom određene lokacije i bilježe svoja opažanja. Podaci se zatim obrađuju, fotografije analiziraju i arhiviraju, a sve u svrhu istraživanja populacije dobrog dupina koji obitava u lošinjskom akvatoriju. Projekt istraživanja započeo je još davne 1987. godine, te je danas najduže kontinuirano istraživanje jedne populacije dobrih dupina u cijelom Sredozemnom moru. Naravno da sam objeručke prihvatila poziv!

Dupini

Dupini se raspoznaju po karakterističnim ožiljcima na leđnoj peraji
(foto A.T.)

Napokon dupini!

Polazna točka bila je luka u Velom Lošinju. Lošinjski edukacijski centar o moru koji vodi Institut Plavi svijet ima svoje prostore upravo u centru mjesta. Tu se nalazi stalni postav, održavaju izložbe, interaktivne, multimedijske prezentacije, radionice, predavanja, tečajevi itd. te se provodi kontinuirana edukacija posjetitelja i raznih interesnih skupina.

Dan je bio pravi rano jesenski, vrijeme oblačno, more mirno. Dočekale su nas naše vodičkinje, dvije simpatične volonterke (imena sam zaboravila!). Priznajem, nisam imala velika očekivanja. Dupini me ne vole.  Čak je u početku i sipila lagana kišica.  Gumenjakom smo krenuli prema otoku Cresu. U početku se ništa nije događalo. Pomislila sam, opet ništa! Volonterke govore da budemo strpljivi. Grupa prije nas nije ugledala dupine, ali možda se baš nama posreći.

Napokon u blizini Punte Križa ugledali smo brodicu i prve dupine. Ne jednog, ne dva-tri , nego cijelo jato! Pratili su koćaricu, skakali, ispuhivali zrak i glasali se onim svojim karakterističnim piskutom! Na moru nije bilo nikoga, osim našeg malog glisera, koćarice i jata dupina koje kao da samo za nas izvodi posebno pripremljenu predstavu. Magično!

Odvojila se manja skupina dupina majki sa bebema. Odlučujemo ih nenametljivo slijediti na njihovom putu prema otočiću Trstenik. Nakon što su ih volonterke uslikale i zabilježile u svoj dnevnik sve potrebne informacije, okrećemo se i vraćamo putem Velog Lošinja.

Jedinstveno iskustvo

Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje. Nakon toliko godina, napokon doživjeti ono o čemu pričam svim gostima. Dupini žive tu u našoj neposrednoj blizini, divna su bića i bliski susret s njima jedno je od najimpresivnijih iskustava u životu.

Plavi svijet hvala vam na vašem trudu i hvale vrijednom poslu koji obavljate!

Savjetujemo:

  • Jeste li znali da možete usvojiti dupina? Lošinjski edukacijski centar o moru u Velom Lošinju jedno je od mjesta koje morate posjetiti dok ste na Lošinju. ‘Usvajanjem dupina’ pomažete njihov istraživački rad.
  • U centru možete doznati više o istraživanju dupina i životu u moru općenito, a informacije su prilagođene svim dobnim skupinama. Vrlo poučno i zabavno iskustvo kako za djecu tako i za odrasle!
  • Ako želite kupiti originalan suvenir, maštoviti poklon, kojim ujedno potpomažete plemenitu svrhu – u centru ima vrlo zanimljivih stvarčica!
  • Osoblje u centru je jako pristupačno i ljubazno. Raspitajte se o mogućnostima izleta i iskoristite priliku pridružiti se volonterima u obilasku dupina!
  • Ako na moru susretnete dupine pridržavajte se osnovnih pravila. Usporite, ne uznemiravajte ih i ne ometajte ih u njihovim aktivnostima.
  • Da biste susreli dupine, potrebno je imati i malo sreće. Morsko prostranstvo je veliko, a te plemenite životinje slobodno se kreću.  Poštujmo njihovu slobodu.

Linkovi:

FOTOGALERIJA: susret sa dupinima

12 item(s)

U slijedećem postu donosimo treću od TOP 3 vansezonske aktivnosti za savršen odmor na Lošinju prema preporuci Veselih apartmana!

Pročitajte prethodni post:

Bookmark the permalink.

Comments are closed.