TOP 3 vansezonske aktivnosti (treći dio)

Proljeće je. Praznici se bliže. Putovali bi? Vrijeme je da vam otkrijemo i treću vansezonsku aktivnost za savršen odmor na Lošinju!

 

Sve što trebate učiniti je udobno se odjenuti za šetnju i uključiti sva tri čula: vid, okus i ponajviše miris!

Što Lošinj čini posebnim?

Miomirisni otočki vrt

Miomirisni otočki vrt
(foto A.T.)

Priznajmo, razmaženi smo. Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo. Ponekad trebamo malo i otputovati s otoka i ponovo se vratiti ne bi li nam se ‘otvorile oči’, odn. u konkretnom slučaju ‘uključio’ nos. Svaki put iznova se iznenadimo i podsjetimo koliko je Lošinj drugačiji od drugih mjesta.

Dakle, što Lošinj čini tako posebnim? Odgovora ima puno. U razgovoru sa našim gostima primjećujem jedan svima zajednički.  Kažu, to je ‘ono nešto’, jedinstveno, neopipljivo i snažno, ono što nas zapljusne čim kročimo na otok…to je miris!

Besplatna prirodna aromaterapija

Važno je istaknuti – lošinjska aromaterapija potpuno je besplatna i svima dostupna! Dočekati će vas čim kročite na otok i pratiti će vas tijekom cijelog boravka. Lošinjski zrak dokazano je ljekovit. Zahvaljujući tomu otok je poznato liječilište još od vladavine Austo-Ugarske. Zrak obogaćen morskim aerosolom posebno je blagotvoran u liječenju alergija i bolesti dišnih puteva.

Ružmarin

Ružmarin
(foto A.T.)

Kad ste na Lošinju šetajte i duboko dišite. Primjetiti ćete razlike i sitne finese u mirisima. Na putu do Lošinja, proći ćete Cresom i tu će vas omamiti miris kadulje. Najintenzivniji je u kasno proljeće pa do kraja lipnja. Kako se približavate Lošinju, mirisi postaju sve intenzivniji. Zastanite i osjetite kako se miješa mediteransko i ljekovito bilje sa borom i morskim aerosolom!

Lošinjski miomirisni vrt

Jedna otočanka, Sandra Nikolić, odlučila je od zapuštenog kamenjara napraviti miomirisni vrt. Vrt u kojem možemo pronaći gotovo sve biljke koje rastu na otoku i to sve na jednom mjestu. Mjesto u kojem se miješaju boje cvijeta lavande i aloe vera, opojni mirisi kadulje, mažurana, timijana, ružmarina, smilja…  Bila je uporna, uspjela je i napravila vrhunsku atrakciju – Miomirisni otočki vrt!

Vrt jednostavno morate posjetiti. Lako ga je naći, nalazi se na raskrižju prema Velom Lošinju. U svako doba godine različit je ovisno o stadiju vegetacije bilja. Biljke su jasno označene latinskim nazivima  – kao u pravom malom botaničkom vrtu.

Vrt je najljepši u lipnju! Tada su mirisi najintenzivniji. Život buja, većina biljki je u punom cvatu i okružena leptirima, pčelama i ostalim vrijednim oprašivačaima.  Vrijeme je uglavnom sunčano, a pogled na Velebit spektakularan!

Magarac Mago i vlasnica vrta

Magarac Dragan i vlasnica vrta
(foto A.T.)

U vrtu se nalazi i kamena kućica, izgledom stara, a gradnjom nova. Sagrađena je nedavno, ali na tradicionalan način. U njoj će vas dočekati vaš vodič kroz vrt. U dane velikih vrućina tu ćete pronaći  zaštitu od sunca i ugodan prirodni hlad (bez klimatizacije!). To je idealno mjesto za predah, osvježenje i degustaciju, druženje u ugodnom društvu. Kućica je uređena sa puno pažnje i ljubavi, a u njoj se nalaze stari antikni dijelovi namještaja koji je nekada davno krasio lošinjske kuće.  U njoj je ujedno smještena i mala suvenirnica i trgovina gdje možete kupiti prirodne, eko proizvode i suvenire na bazi otočkog bilja.

Wellnes centar Laurus SlowSPA

Ako boravite u privatnom smještaju, to ne znači nužno da ste odustali od svih blagodati koje nudi boravak u jednom hotelu. Wellness centar hotela Aurora, otvoren je za sve posjetitelje otoka. To nije jedini wellness centar na Lošinju, ali je prema našem mišljenju sigurno najbolji. Cure (i dečki) koji tamo rade vrhunski su terapeuti, a u svom radu koriste upravo bilje i esencijalna ulja karakteristične za otok Lošinj. Preparati se miješaju na licu mjesta, biraju se esencijalna ulja koja vašem tipu kože i raspoloženju najbolje odgovaraju. Koriste se isključivo vrhunski ekološki proizvodi. U razgovoru sa terapeutom možete proširiti svoje znanje i doznati puno toga zanimljivog o aromaterapiji i aromatičnom bilju otoka Lošinja. Wellness centar također organizira i radionice aromaterapije.

Savjetujemo:

  • Kad idete u Miomirisi otočki vrt sa sobom obavezno ponesite mrkve. Mezimac vrta je magarac koji obožava mrkve!
  • Miomirisni otočki vrt ima i svoju trgovinu. Tu možete pronaći zgodne miomirisne paketiće, tradicionalne likere, esencijalna ulja i sl. Sigurno ćete pronaći savršen poklon, otočki suvenir ili uspomenu na Lošinj!
  • Ležaljke u vrtu nisu samo za gledanje. Ugodno se smjestite, nabacite sunčane naočale i uživajte u pogledu na more i Velebit!
  • Lošinjski restorani nude i  jela u kojima se koriste lokalni začini i bilje. Organiziraju se tematska gastro događanja. Ne propustite ih! Preporučamo kušati jela sa divljim šparogama ili otočkom kaduljom.
  • Kakva se sve obična i krajnje neobična jela mogu spravljati koristeći otočko samoniklo bilje možete pročitati u ‘Adrianovoj miomirisnoj kuharici‘. Adriano Nikolić lošinjski je kuhar s velikim gastronomskim znanjem i iskustvom, poznat po svojoj kreativnosti. Potražite knjigu u lokalnoj suvenirnici ili knjižari.
  • Nakon povratka kući, stečeno znanje o bilju i aromaterapiji primjenite u svakodnevnom životu. Esencije i mirise ponesite sa sobom. Upalite aroma lampu. Oživiti će vam sjećanje na boravak na Lošinju, a dan će vam sigurno biti ljepši!

Linkovi:

FOTOGALERIJA: posjet Miomirisnom otočkom vrtu

24 item(s)

Pročitajte prethodne postove:

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.