TOP 3 vansezonskih aktivnosti (prvi dio)

Kako u proljeće ili jesen provesti zanimljiv dan na Lošinju? Dakle, što raditi u vrijeme kada more nije dovoljno toplo za brčkanje, a dani su ipak ugodni? Mišljenja smo da osim sunca i mora Lošinj nudi puno više. Što kažete na planinarenje?

 

Ne zaboravite čvrstu obuću!

Ne zaboravite čvrstu obuću!
(foto A.T.)

Izbor mogućih aktivnosti je šarolik, ali smo ga za vas odlučili suziti. Ne lutajte i pročitajte koje su to, prema našem osobnom iskustvu, ‘top 3’ aktivnosti koje nikako ne smijete propustiti!

250 km šetnica i planinarskih staza na otoku

Zvuči nevjerojatno, ali je istina. Na otoku ima više od 250 uređenih i propisno označenih šetnica i planinarskih staza. Raspon staza je velik, od onih najmanje zahtjevnih, ravnih i popločenih šetnica uz more do zahtjevnih planinarskih uspona.

Za osobe koje se ne mogu pohvaliti zavidnom kondicijom predlažemo staze uz more. Njih ima posvuda, a našim apartmanima najbliža je šetnica koja povezuje Mali i Veli Lošinj.

Osoršćica

Pogled sa Osoršćice. Neprocjenjivo!
(foto A.T.)

Za rekreativce koji vole fizičku aktivnost tu su blaži, srednje teški i zahtjevniji usponi. Do njih je lako doći, putokazi (planinarske markacije) nalaze se na svim priključnim točkama (uz glavnu prometnicu i pješačke staze). Našim apartmanima najbliža zahtjevnija planinarska staza je ‘Napoleonski put’ koja kreće iz uvale Valdarke i vodi do vrha Sv.Ivan.

Ako ste pustolov u izvrsnoj kondiciji, obožavate zahtjevne uspone, ne brinite, i za vas postoji dovoljno atraktivnih planinarskih staza u pravom smislu riječi! Kao pravi majstor, za zagrijavanje i ko od šale osvojite Sv. Ivan i istražite gustu mrežu staza južnog dijela otoka Lošinja. Za to će vam trebati dan-dva. Nakon toga preporučamo vam da se automobilom odvezete nešto sjevernije. Tamo vas očekuje pravi izazov, obilazak transferzale Ćunski – Nerezine i osvajanje Osoršćice, najvišlje planine otoka Lošinja! Nešto sjevernije od najviše točke odn. vrha Televrin nalazi se i planinarski dom. Tu predahnite nakon naporna hoda i osvježite se hladnim pivom! Na pola puta između planinarskog doma i Nerezina nalazi se pravi mali dragulj – davno napušteno i zaboravljeno selo Tržić. Ovdje se vrijeme zaustavilo!

Savjetujemo:

  • Kartu planinarski staza i šetnica možete dobiti u Turističkom uredu u gradu. Preporučamo da ju imate stalno pri ruci, pogotovo ako se odlučite za zahtjevnije planinarenje. Staze su dobro označene, ali svakom se može desiti da se izgubi i opreza nikad nije dosta!
  • Ne krećite nepripremljeni, nosite udobnu odjeću, a za zahtjevnije uspone odaberite čvrste sportske cipele ili gojzerice. Ponesite ruksak s nešto hrane i obavezno vodu!
  • Uspon na Sv. Ivan i Osoršćicu nije mala stvar. Obilježite to! Upišite svoje ime i dojmove u knjigu utisaka koje se nalaze u kapelicama na vrhu i u planinarskom domu i na taj način ovjekovječite vaše postignuće!
  • Planina Osoršćica krije i dva mala iznenađenja, spilje Sv Gaudencija i Velu Jamu. Ucrtane su na karti, pronađite ih!

Koje su ostale dvije aktivnosti koje vam preporučamo? Doznajte u našem slijedećem postu!

index

Download karta šetnica (PDF) >>

FOTOGALERIJA: planinarenje po otoku

12 item(s)
Bookmark the permalink.

Comments are closed.